Restoranas „KUCHMISTRAI“

Zyplių dvaro virtuvėje įsikūręs restoranas „Kuchmistrai“ – vieta, kur į darnią visumą susipina XIX a. vid. įkurto dvaro ansamblio istorija, senieji LDK virtuvės receptai, geriausios vietinės žaliavos ir zanavykiškas svetingumas. Siekiant išsaugoti ne tik kulinarinį, bet ir kultūrinį krašto paveikslą puoselėjamos senosios tradicijos ir kuriamos naujos, atspindinčios šiuolaikinio gyvenimo aktualijas šiame istoriniame kontekste.

Restoranas atstovauja atgimimą išgyvenančiai dvaro virtuvės kultūrai ir pristato Lietuvos didikų virtuvės patiekalus, kurie daugiau ar mažiau modernizuoti siekiant atitikti šiandieninį svečio skonį bei lūkesčius. Todėl vieta puikiai tiks ir šeimos savaitgaliui, ir romantiškai vakarienei ar pietums su draugais. Dažnas renkasi kaip būdą pristatyti Zanavykiją, Lietuvą, ar tiesiog įspūdingą vietą konferencijai, renginiui ar privačiai šventei.

Dvaro virtuvėje naudojami tokie seniai žinomi gamybos būdai kaip rauginimas, ilgas kepimas, kepimas ant laužo, rūkymas ir t. t., kurie užkariauja modernųjį meniu ir dera su sveikesniu požiūriu į kasdienę mitybą.

Restorane "Kuchmistrai" galima užsakyti edukacines programas:

1. Mažoji didikų virtuvė degustacija - Keturių užnešimų degustaciniai meniu su atsigaivinimu (desertu) ir gėrimais. Pasakojant apie senąjį stalo etiketą kuriama didikų puotos atmosfera. Vienas po kito į stalą nešami patiekalai, kuriuos raginama ragauti dalinantis iš bendros lėkštės į savo. Svečiai kviečiami spėlioti ingredientus, dalintis įspūdžiais. Padavėja/Edukatorė pasakoja apie istorines patiekalų šaknis, jų reikšmę aukštosios virtuvės kultūroje.
Svečiai turi galimybę paragauti daug dvariškų patiekalų. Siūloma patiektus patiekalus dalintis – kviekvienam dėtis į savo lėkštę iš bendros.

2. Didžioji didikų virtuvės degustacija - Keturių užnešimų degustaciniai meniu su atsigaivinimu (desertu) ir gėrimais. Pasakojant apie senąjį stalo etiketą kuriama didikų puotos atmosfera. Vienas po kito į stalą nešami patiekalai, kuriuos raginama ragauti dalinantis iš bendros lėkštės į savo. Svečiai kviečiami spėlioti ingredientus, dalintis įspūdžiais. Padavėja/Edukatorė pasakoja apie istorines patiekalų šaknis, jų reikšmę aukštosios virtuvės kultūroje.
Degustacija iškilmingesnė. Pradedama plaunantis rankas rožių vandeniu. Ragaujami ypatingiausi restorano patiekalai. Svečiai išeina ne tik pavalgę, bet pažinę valgymo kultūrą dvare bei padegustavę vietinių gėrimų.

3. Didikų puota dviems - Keturių užnešimų degustaciniai meniu su atsigaivinimu (desertu) ir gėrimais. Pasakojant apie senąjį stalo etiketą kuriama didikų puotos atmosfera. Vienas po kito į stalą nešami patiekalai, kuriuos raginama ragauti dalinantis iš bendros lėkštės į savo. Svečiai kviečiami spėlioti ingredientus, dalintis įspūdžiais. Padavėja/Edukatorė pasakoja apie istorines patiekalų šaknis, jų reikšmę aukštosios virtuvės kultūroje.
Užsakovai turi galimybę degustuoti net 13 dvariškų patiekalų, kinrožių gėrimą, midų ir pienių vyną – garsiausius vietinių gamintojų produktus.

4. Duonos ragaučius - Duoną rasite visur: nuo eilinių valstiečių iki turtingiausių didikų stalo. Kaip senų senovėje, taip ir dabar. Technologinė pažanga gerokai palengvino duonos kelią iki mūsų stalo ir leido daug ką primiršti, tačiau išliko noras laikytis tradicijų ir išsaugoti tai, kas geriausia. Restoranas „Kuchmistrai“ bendradarbiaudami su net 7 gaminių tautinio paveldo sertifikatus turinčia „Gulbelės kepyklėle“ pristato edukaciją mažiems ir dideliems - „Duonos ragaučius“. Tai - programa norintiems susipažinti su duonos istorija, gaminimo specifika ir visais jos skoniais. Skirta praplėsti akiratį ir atrasti šį kasdienį produktą iš naujo: nuo duonzupės iki deserto, kur duona tampa nuostabiu prieskoniu.

5. „Zanavykų ragaučius“ - Namie rūkyti lašiniai, dešra, keptas varškės sūris ir šiandieniniam lietuviui puikiai pažįstami valstietiškos virtuvės turtai. Dažnam žadina smalsumą negirdėta košeliena, vinigretas ar krosnyje kepta kopūsto galva. Zanavykai taip didžiuojasi iš senolių paveldėtais abriedukais, švilpikais, sausgare ir duonzupe. Lietuvos ir užsienio turistai edukaciją mielai renkasi kaip gardų kelią pažinti Zanavykiją

6. Dvariška midaus degustacija - Užsisakius degustaciją iš anksto, svečiams atvykus patiekiamos 3 lietuviško midaus taurelės ir 3 kuchmistro priderinti užkandžiai. Aptarnaujantis personalas mielai supažindins ne tik su dvaro virtuvės specifika, bet ir konkrečių produktų ar patiekalų poveikiu sveikatai, kaip kadais manė kuchmistrai.
Midaus degustacija skirta tik pasimėgavimui ir susipažinimui, kaip aperityvas.

Kainoraštis:

Pavadinimas Trukmė Svečių skaičius Kaina asmeniui
Mažoji didikų virtuvės degustacija     25
Didžioji didikų virtuvės degustacija     40
Didikų puota dviems     140 Eur/2 asm.
Duonos ragaučius   Nuo 10 asm. 10 - 15 Eur
Zanavykų ragaučius 1,5 val. Nuo 10 asm. 12 Eur*
Dvariška midaus degustacija   Nuo 10 asm. 12 Eur

*Vaikams iki 12 metų - 8 eurai.

Pritaikymas neįgaliesiems: visiškai pritaikytas.

Pritaikymas vegetarams/veganams: informuori padavėją.

Zanavykų ragaučius
2019-12-09 Su gera kompanija teko sudalyvaut "Zanavykų ragaučiuje". Viskas puiku - šeimininkė išmano savo darbą, margučia irgi labai tiko savo vaidmeniui. Neįmantrūs tie valgiai, bet pakankamai autentiški, apipinti pasakojimais. Labai patiko, rekomenduočiau ir kitiems.
Mažoji puota
2019-11-18 Laba diena, dalyvavome edukacinėje programoje-Mažoji puota. Norėjau padėkoti ir pasidžiaugti, nes maistas buvo skanus, įdomus. Aptarnavimas geras. Mums aptarnaujanti mergučia buvo labai maloni, su geru jumoro jausmu. Visai kompanijai labai patiko.
Dėl įvertinimo
2019-10-14 Mieli žmonės, teko vaišintis Zyplių dvare įsikūrusiame restorane "Kuchmistrai". Labai nusivylėm maisto kokybe ir patiekimu. Pirmiausia ant plikų stalų padėliojo popierines servetėles, o ant jų stalo įrankius. o maistas - kiauliena sausa, kaip medis ir be jokios daržovės, žuvis ant kopūsto lapo - vien degėsis. Ir visa tai po 10 eurų. Patiekalų kokybė neadekvati kainai ir be to negavome jokio čekio. Labai graudu, kai lankytojai taip apgaudinėjami.
Darbo laikas!
2019-03-24 Dar kartą, didžiosiomis raidėmis - KUR DARBO LAIKAS? Potencialiam klientui visiškai neįdomios patiekalų nuotraukos, kurių pilnas internetas ir dėl kurių visai neaišku, ar tie patiekalai tikrai gaminti ir nufotografuoti Kuchmistruose, o gal kur nors Prahos kavinėse. Potencialiam lankytojui pirmiausia reikia informacijos, kur maitinimo įstaiga randasi ir kada dirba. Gerai, kur randasi, informaciją pateikėte, bet kada dirba - mįslė. Tai sprendžiu, kad visai nedirba, gal remontuojasi, tai neverta ten nė važiuoti. Šakių TIC, čia pastaba jums - skelbkite darbo laiką. Štai ponia Julija jo pasigedo daugiau nei prieš metus - ar sureagavote? Žinoma, ne, o kam vargintis...
Degustavimas
2018-10-22 Viešėjome restorane ir degustavome didikų patiekalus.Patiekalai paprasti, tik pavadinimai ,,gudrūs,,.Dėl skonio nesiginčisiu. Kainos oho ho.Aptarnavimas prastas.Mūsų grupės patiekalai buvo užsakyti prieš savaitę,o laukti teko taip kaip užeitum iš gatvės.Beje ,sienos jau prašosi remontuko,vaizdelis nekoks liko.Draugams nerekomenduočiau.
Edukacija .didiku maistas
2018-10-22 Liudesys.Patiekalu išvardinimas neturi nieko bendro su edukacija.Personalas neparuostas vesti edukacijas.Pats maistas su bajoru virtuve neturi nieko bendro tik prieskonius.Maistas labai paprastas ir neskoningas,isskyrus ledus.Nezinau gal tik edukacijoms pateikiama viena lekste kuria privalu pasidalinti po mazyti gabaliuka,nes visiems neuzteks.Zodis degustacija nelimpa ,nes tam yra kiti reikalavimai.Brangi valgykla.
Dvaro receptai
2018-05-27 Sveiki, Atleiskite, jei klystu, bet norėčiau pasiteirauti ar reeptai, kuriuos Jūs naudojate nėra iš Ilguvos dvaro?
Paklausimas
2018-02-04 Sveikinuosi ir klausiu,kodel nera informacijos apie darbo laika?Jei nesustabejau,prasau labai neisizeisti.Aciu...Sekmes Jums...